14 apr

BHV en omgaan met agressie

Een bedrijfshulpverlener (bhv'er) is opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Maar heeft een bhv'er ook een rol bij incidenten waarbij er sprake is van agressie?

Gemiddeld vinden er jaarlijks 230.000 arbeidsongevallen plaats, dat zijn er meer dan 600 per dag. En jaarlijks worden 1.6 miljoen werknemers geconfronteerd met agressie, dat is meer dan 4.000 per dag.

Is er dan ook een rol weggelegd voor een bhv'er wanneer er sprake is van agressie? De rol van de bedrijfshulpverlener is in gevallen van nood te zorgen voor veiligheid. Daarbij ligt bij vele bhv opleidingen de nadruk op levensreddend handelen, brand en ontruimen. Is het dan niet handig om de bhv'er ook uit te rusten met vaardigheden zodat een bedrijfshulpverlener om kan gaan met agressie. Dat zal dan ook kritisch bekeken moeten worden, want wat gaat de bhv'er dan doen?

Bij agressie kunnen we te maken krijgen met verschillende vormen:

  • Instrumentele agressie
  • Emotionele of frustratie agressie
  • Psychopathologische agressie
  • Agressie als gevolg van medicatie, alcohol, drugs

 

Indien een werknemer wordt geconfronteerd met een van deze vormen van agressie, is het handig dat hij/zij weet welke vorm van agressie dit is en kan intervenieren. Dit met als doel om erger te voorkomen (bedrijfsongeval). Een situatie waarbij er sprake is van agressie kan namelijk wel voor een noodsituatie zorgen. Eigenlijk zeggen we dat juist dan de bedrijfshulpverlener in actie moet komen, indien de noodsituatie zich voor doet. Dit soort situaties vragen om kennis en kunde, dus ook een proactieve houding.  Een gewenste situatie kan zijn dat werknemers om kunnen gaan met agressie en een proactieve bedrijfshulpverlener die kan assisteren, intervenieren en nazorg kan verlenen. 

Bent u benieuwd naar hoe u een bedrijfshulpverlener toegevoegde competenties aan kunt reiken op het gebied van agressie? Dan is onze online module (of blended leervorm):"Omgaan met agressie voor de bedrijfshulpverlener", een perefecte oplossing. Nieuwsgierig geworden naar deze leeroplossing van Safetywise? Neem dan contact met ons op. 

 Download de infographic